LifestyleZdrowie i uroda

Cudowny składnik w pielęgnacji włosów  

Proteiny to tzw. cegiełki, wypełniające ubytki w strukturze włosów. Wyróżniamy proteiny roślinne i zwierzęce, aminokwasy, proteiny hydrolizowane oraz małocząsteczkowe. Dlaczego są one tak ważne i tak potrzebne? Jakie proteiny będą dla każdego z nas odpowiednie? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.  

1. Czym są proteiny?

Proteiny uzupełniają powstałe ubytki i uszkodzenia, dlatego są polecane szczególnie osobom, których włosy są łamliwe, a ich końcówki wykruszone czy rozdwojone. Niedobór tego składnika poznasz po matowych, strączkujących się i oklapniętych włosach. Proteiny nadają włosom objętości, blasku i lekkości, a także działają wygładzająco.  

2. Proteiny roślinne

Fot. greenqueen.com

Składniki, które najlepiej zatrzymują nawilżenie we włosach, jednocześnie je wzmacniając. W kosmetykach możesz znaleźć je pod takimi nazwami jak: 

  • Oat Protein – Proteiny owsiane 
  • Wheat Protein – Proteiny pszeniczne 
  • Moringa Protein – Proteiny moringa 
  • Rice Protein – Proteiny ryżowe 
  • Soy Protein – Proteiny sojowe 
  • Corn Protein – Proteiny kukurydziane  

3. Proteiny odzwierzęce

Mają one cudowne właściwości, gdyż intensywnie działają, ale bardzo łatwo z nimi przesadzić. Wnikają one wręcz w strukturę włosa, nadając im wygładzenia i blasku. W kosmetykach możesz znaleźć je pod takimi nazwami jak: 

  • Keratin – Keratyna 
  • Elastine – Elastyna 
  • Egg protein – Proteiny jajeczne 
  • Sericin – Serycyna 
  • Collagen – Kolagen 
  • Silk protein – Proteiny jedwabiu 
  • Milk protein – Proteiny mleczne 

4. Aminokwasy

Fot. posilsiezdrowiem.com

Aminokwasy są podstawowym budulcem białek. Dodają włosom sypkości, blasku i gładkości, a dodatkowo polecane są do stosowania na skórę głowy, gdyż przyśpieszają porost i mają właściwości wzmacniające. W kosmetykach możesz znaleźć je pod takimi nazwami jak: 

  • Alanine – Alanina 
  • Cysteine – Cysteina 
  • Proline – Prolina  
  • Arginine – Arginina 
  • Serine – Seryna  
  • Valine – Walina 
  • Wheat Amino Acids – Aminokwasy pszenicze 

5. Proteiny hydrolizowane

Fot. wizaz.pl

Składniki te wyróżniają się małymi cząstkami, stąd często nazywane są małocząsteczkowymi. W związku z tym łatwo wnikają w strukturę włosów, nadając im sprężystości i miękkości. Polecane są szczególnie osobom z niską porowatością włosów. W kosmetykach możesz znaleźć je pod takimi nazwami jak: 

  • Hydrolyzed Elastin – Hydrolizowana Elastyna 
  • Hydrolyzed Keratin – Hydrolizowana Keratyna 
  • Sericin – Serycyna
  • Hydrolyzed Wheat Protein – Hydrolizowane proteiny pszeniczne 
  • Hydrolyzed Silk Protein – Hydrolizowane proteiny jedwabiu  
  • Keratin – Keratyna 
  • Hydrolyzed Milk Protein – Hydrolizowane proteiny mleka  
  • Hydrolized Oats – Hydrolizowane proteiny owsa  

6. Produkty do włosów z ,,dobrymi” proteinami

Wybór odpowiedniej odżywki do włosów jest nie lada wyzwaniem. Nie wszystkie kosmetyki, które zawierają proteiny w swoim składzie będą dobre. Bardzo często okazuje się, że producent daje informację, iż dany produkt jest czysto proteinowy, a po przeczytaniu składu okazuje się, że wcale tak nie jest. Dla osób początkujących, które dopiero zaczynają przygodę ze świadomą pielęgnacją włosów, kluczową kwestią będzie analiza składu poszczególnych produktów. Poniżej zamieszczam grafikę, z której dowiesz się na które odżywki proteinowe warto zwrócić uwagę, a których lepiej unikać.   

7. Proteiny w kuchni

Czy wiedziałeś, że w Twojej kuchni znajdują się proteiny, które możesz wykorzystać w pielęgnacji włosów? Są to: 

  • Jajka 
  • Galaretka 
  • Żelatyna 
  • Spirulina 
  • Jogurt 
  • Majonez 
  • Mleko 

Należy pamiętać, że produktów tych, nie nakłada się bezpośrednio na włosy i na pewno nie bez żadnych innych dodatków. Przeważnie dodaje się do nich gotowe odżywki, wodę czy inne wartościowe składniki. Gotowe mieszanki możemy podgrzewać w celu rozpuszczenia składników, tak jak np. robi się to w laminowaniu. 

8. Laminowanie włosów

Fot. kobieta.com

W drogeriach kosmetycznych znajdziemy produkty, które działają identycznie, jak zabieg laminowania włosów. Ten sam zabieg możemy wykonać również u fryzjera, jednak zadajmy sobie pytanie, czy aby na pewno musimy tak przepłacać, skoro istnieją domowe sposoby na laminację włosów. Poniżej przedstawiamy Wam instrukcję:  

Składniki, które będą nam potrzebne to: galaretka w proszku, odżywka oraz woda. W pierwszej kolejności rozpuszczamy w miseczce dwie lub trzy łyżki galaretki oraz tyle samo łyżek ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, a gdy substancja się rozpuści, dodajemy trzy łyżki dowolnej odżywki, ponownie mieszając do połączenia się składników. Gotową mieszankę możemy podgrzać, aby zabieg jeszcze lepiej zadziałał na włosach. Następnie myjemy włosy i skórę głowy mocnym szamponem, zaś nadmiar wody odsączamy. Nakładamy przygotowaną wcześniej mieszankę i wczesujemy ją. Włosy zawijamy w koczka i nakładamy na głowę turban, który zatrzyma nam ciepło, przez co łuski zostaną otworzone, a składniki te będą mogły wniknąć w strukturę włosa. Trzymamy około dwudziestu minut, zmywamy i stylizujemy fryzurę tak jak zwykle. Teraz możemy cieszyć się błyszczącymi, dociążonymi i miękkimi włosami.  

Małgorzata Marzec

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. Interesuję się świadomą pielęgnacją włosów, fotografią oraz siatkówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *