KuchniaLifestyle

Ciekawe i smaczne przepisy na Dzień Zakochanych  

Walentynki już tuż-tuż. Zapewne wielu z Was spędzi ten dzień z ukochaną osobą. Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie wyśmienitej kolacji czy smakowitego deseru. W tym artykule przedstawimy Wam potrawy, dzięki którym zaimponujecie swojej drugiej połówce.  

1. Parówki serduszka z jajkiem sadzonym

Fot. mojegotowanie.pl

Sposób przygotowania: Parówkę wyjmujemy z osłonki i przecinamy wzdłuż na dwie części równej szerokości, pozostawiając jeden z końców nienacięty. Następnie wyginamy ją tak, by uzyskać kształt serca, a wolne końce spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju bądź oliwę z oliwek i ostrożnie układamy parówkę. W sam środek serca wbijamy jedno jajko i doprawiamy wedle uznania. Gdy jajko się zetnie, a kiełbaska delikatnie przypiecze, obracamy i smażymy przez około 1 minutę. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami takimi jak pomidor, ogórek, ketchup czy szczypiorek.  

2. Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym  

Fot. servingdumplings.com

Sposób przygotowania: Gotujemy 200 g ulubionego makaronu, a w międzyczasie na drugim palniku przygotowujemy krewetki. Na rozgrzaną patelnię dajemy 1 łyżkę masła i oliwy, a następnie dodajemy krewetki, które smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Doprawiamy wedle uznania i przekładamy je na osobny talerz. Teraz przejdziemy do zrobienia sosu. 1 średniej wielkości cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy masło, starty czosnek i przyprawy. Gdy cebula nam się zeszkli, wlewamy 120 ml śmietanki 30%, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki, starty ser czy pomidorki koktajlowe. Na końcu dodajemy krewetki oraz ugotowany makaron i całość smażymy jeszcze przez około 1 minutę.  

3. Wino czekoladowe

Fot. mojegotowanie.pl

Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy 250 ml czerwonego wina, 250 ml mleka oraz dodajemy 1/3 szklanki startej ciemnej czekolady. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nieustannie mieszając i nie doprowadzając do zagotowania. Powinniśmy uzyskać kremową i gładką konsystencję. Przelewamy czekoladowe wino do kieliszków, a na górę możemy dodać pianki marshmallow bądź bitą śmietanę.  

4. Naleśniki z nutellą, truskawkami i bitą śmietaną  

Fot. gotowanie.onet.pl

Sposób przygotowania: Na początku robimy bitą śmietanę. 200 ml schłodzonej 30 % śmietany wlewamy do miski i ubijamy mikserem. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ubijamy do momentu, aż śmietana zrobi się sztywna. W międzyczasie kroimy truskawki. W miseczce łączymy następujące składniki: 200 ml mleka, 250 g mąki, 1 jajko, odrobinę cukru i soli. Z takiej proporcji składników uzyskamy około 5 naleśników. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Natłuszczamy patelnię, lekko rozgrzewamy i wylewamy przygotowaną masę. Wszystkie naleśniki smarujemy nutellą i zwijamy w rulony lub trójkąty. Dekorujemy wcześniej przygotowanymi truskawkami i bitą śmietaną.  

5. Babeczki czekoladowe z malinami

Fot. beszamel.com

Sposób przygotowania: 150 g gorzkiej czekolady, 80 g masła i 1 łyżkę nutelli wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż do roztopienia się składników. Po odstawieniu rondelka do mieszanki dodajemy 150 ml mleka i mieszamy. Następnie dodajemy 2 jajka i również mieszamy. Powinniśmy uzyskać gładką i jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W osobnej misce mieszamy ze sobą 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 150 g cukru, które łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Delikatnie mieszamy i dodajemy około 150 g malin, ponownie mieszając. Ciasto wykładamy na foremki, a wierzch posypujemy startą czekoladą. Całość pieczemy 25 minut.  

Małgorzata Marzec

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. Interesuję się świadomą pielęgnacją włosów, fotografią oraz siatkówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *