Aromatyczne dania kuchni gruzińskiej

Kuchnia narodowa Gruzji jest jedną z głównych atrakcji kraju. Potrawy są tak różnorodne, że trudno jest przejść obok nich obojętnie. Co sprawia, że kuchnia gruzińska jest tak wyjątkowa?

Kuchnia gruzińska jest niezwykle aromatyczna i różnorodna. Warzywa są szeroko stosowane, zarówno jako samodzielne dania, jak i jako dodatek do potraw mięsnych. Potrawy harakteryzują się dodatkiem czosnku, estragonu, kolendry, rozmarynu i koperku, które świetnie komponują z mięsem i serem. Większość dań kuchni gruzińskiej jest smażona na oleju lub gotowana na ognisku.

Chaczapuri jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni gruzińskiej. W 2019 roku chaczapuri otrzymało status niematerialnego pomnika Dziedzictwa Kulturowego Gruzji. Chaczapuri to zapiekany placek z nadzieniem serowym oraz z jajkiem na wierzchu. Najczęściej używany jest do niego ser imeretyński, chociaż stosuje się również bryndzę, suluguni czy mozzarellę. Ser jest zwykle kruszony w ilości równej masie ciasta. Najczęściej chaczapuri smaży się na patelni czy piecze w piekarniku lub na węglu drzewnym. Gruzini są przekonani, że głównym sekretem pysznego chaczapuri jest pozytywna energia i miłość piekarza, który go gotuje.

Jednym ze sztandarowych dań kuchni gruzińskiej jest czahokhbili, czyli gulasz drobiowy. Tradycyjnie był wytwarzany z bażanta, ale obecnie z przygotowuje się go z dowolnego mięsa drobiowego, najczęściej z kurczaka domowego. Danie jest przygotowywane z kawałków filetów drobiowych duszonych w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw i czosnku. Charakterystyczną cechą czahohbili jest wstępne (przed duszeniem) tzw. pieczenie drobiu na sucho przez 15 minut bez dodatku tłuszczu.

Najbardziej rozpoznawalnym daniem mięsnym jest gruzińskie chinkali. To przepyszne torebki wypełnione mielonym mięsem, a w swoim kształcie przypominają rosyjskie pierogi. Surową porcję mięsa (najczęściej mielonego, np. baraniny, wołowiny), rozrobioną z wodą umieszcza się wewnątrz torebki wykonanego z ciasta przypominającego – zarówno smakiem jak i wyglądem – ciasto pierogowe. Ciasto skleja się w formie sakiewki, a następnie chinkali gotuje w wodzie tak jak pierogi.

Kolejnym typowym gruzińskim daniem jest szaszłyk. To danie typowo mięsne, wykonane najczęściej z kawałków baraniny lub wieprzowiny i surowej cebuli. Najlepsze mięso na szaszłyki według tradycyjnych gruzińskich receptur to baranina, choć w nowszych przepisach zastępowana bywa wieprzowiną, rzadziej wołowiną. Szaszłyk po gruzińsku smak i aromat zyskuje przede wszystkim dzięki dodaniu do niego cebuli.

Kharcho to narodowa gruzińska zupa wołowa z ryżem, orzechami włoskimi i kwaśnym sosem tkemali. Jest szczególnie popularna w zimnych porach roku, ponieważ ma silne właściwości rozgrzewające. Zupa jest bardzo pikantna, z dodatkiem dużej ilości czosnku i ziół. To co odróżnia to danie od innych zup mięsnych jest stosowanie jedynie wołowiny do jej przygotowania.

Gruzja słynie również ze starożytnych tradycji produkcji wina. Gruzińskie wina zasłynęły w wielu zakątkach świata. Najbardziej znanymi odmianami win czerwonych są Kindzmarauli, Pirosmani, Saperavi, Mukuzani, a wśród białych – Tsinandali i Twishi. Turyści koniecznie muszą spróbować również dwóch gruzińskich wód – Borjomi i Nabeghlavi.

Valerie Khilmanovich

Studiuję na 1 roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Lubię oglądać stare filmy i grać w koszykówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *