Kuchnia

5 kwietnia – Dzień Karmelu

Dzień Karmelu to kolejne święto łasuchów. Karmel został wynaleziony przez Arabów w 950 roku. Dawniej nie był to produkt do jedzenia, stosowano go jako środek do depilacji. Z biegiem czasu stał się nierozłącznym składnikiem wielu ciast, deserów, lodów. Z okazji tego święta, przygotowaliśmy kilka przepisów.

Bajeczny karmel z 1910 roku

przepisytradycyjne.pl
fot. przepisytradycyjne.pl

Na patelnię wysypujemy 60 g cukru. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynamy podgrzewać cukier i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodajemy 60 ml wody. Drewnianą łopatką mieszamy produkty do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy 120 ml śmietanki 30%. Mieszamy cały czas i gotujemy przez 4-5 minut. Całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Na koniec dodajemy jedną łyżeczkę masła. Mieszamy do momentu, aż wszystko się rozpuści.

Ciasto biszkoptowe z karmelem

fot. domowe-potrawy.pl

Biszkopt: 4 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodajemy ¾ szklanki mąki tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość miksujemy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do kwadratowej blaszki o wymiarach 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170˚C przez ok. 20 minut. Ostudzamy, następnie kroimy biszkopt na pół.

Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy 50g serka mascarpone.

Otwartą puszkę masy kajmakowej gotujemy przez około 20 minut w rondelku z wodą, by trochę się rozpuściła. Około 150 g orzeszków ziemnych solonych siekamy nożem. Jedną warstwę biszkoptu smarujemy ⅓ masy kajmakowej, następnie wlewamy krem śmietanowy i przykrywamy drugim plackiem biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej i posypujemy obficie orzeszkami.

Polewa: W garnku rozpuszczamy ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady i dodajemy kilka łyżek mleka. Polewamy ciasto przy pomocy widelca, robiąc kleksy. Ciasto biszkoptowe z karmelem przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce.

Lody o smaku solonego karmelu

fot. wypiekibeaty.com.pl

500 g masy kajmakowej, 150 ml mleka i 250 ml śmietanki kremówki wlewamy do garnka. Całość podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo około 1-2 łyżeczki soli. Odstawiamy masę do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie przekładamy masę karmelową do pojemniczka i wkładamy do zamrażarki. Co około 30 minut mieszamy lody widelcem, aby rozbić kryształki lodu.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *