LifestylePodróże

Toskański klimat

Toskania jest cennym regionem, którego nie da się ominąć będąc objazdem we Włoszech. Określenie Grand Tour użył po raz pierwszy Richard Lassel co oznaczało wielką podróż.

Toskania jest bardzo zadbaną częścią Włoch; stan dróg, porządek na ulicach. Wzgórza pocięte są precyzyjną siatką pól i winnic. W Toskanii wszystko jest proste, precyzyjne, prostolinijnie. Mieszkańcy wyglądają na zdrowych ludzi o świetnym poczuciu humoru. Również przekleństwa brzmią tam inaczej;uważa się, że to one brzmią najbardziej soczyście właśnie w Toskanii. 

Potrawy toskańskie są łatwe do przyrządzenia, dlatego często z przyjemnością podchodzi się do ich przygotowywania. Przykładem takiego dania może być potrawa podawana osiemnastego października, podczas tradycyjnego jarmarku świętego Łukasza, miejscowego patrona. Tym daniem jest pollo alla diavola (kurczak po diabelsku). W kuchni toskańskiej piecze się głównie na otwartym ogniu, a do różnych rodzajów potraw używa się  określonego drewna np. na drewnie orzechowym piecze się miękkie placki z mąki. Inaczej potraktujemy mięso, które najczęściej wędzi się na drewnie bankowym, a piecze na oliwkowym; do chleba natomiast używa się dębiny. Drugim, równie powszechnym sposobem obróbki termicznej potraw, jest pieczenie na ruszcie.

W doprawianiu potraw kluczowe znacznie ma toskańska oliwa, która cieszyła się sławą już w starożytności. Jako ciekawostkę warto zaznaczyć, że toskańczycy jedzą chleb na śniadanie, mocząc go w kawie z mlekiem a przed obiadem podjadają zaspokajając głód bruschetta. Toskania ukazuje obraz wiejskiej prostoty; nawet w bardziej wyrafinowanych restauracjach zupę podaje się w miseczkach z terakoty. Toskańczycy są również fanami grzybów, m. in. borowików, kurek, smardzów jadalnych i stożkowatych oraz opieniek miodowych. W listopadzie i grudniu w okolicy San Miniato zbieracze polują na białe trufle. Istnieje także stowarzyszenie stawiające sobie za cel ochronę tego regionalnego przysmaku. 

Toskania to wyjątkowy region Włoch. Cudowne widoki otaczają nas z każdej strony, a otoczenie  zmienia się w zależności od pory roku. Luka to miejsce z przepiękną gotycką architekturą. Piza natomiast wielu osobom kojarzyć się będzie z krzywą wieżą. Siena, znajduje się w środkowej części Toskanii. Na wzgórzach można dostrzec nieziemskie, malownicze widoki, które zapadają na stałe w pamięci. Region Chianti, słynie z wina. To serce tego winiarskiego regionu. Jest wiele więcej cudownych miejsc. Najprzyjemniej jest je odkrywać podczas podróży. Odkrywanie różnorodnych małych miasteczek jest istną przyjemnością. Gdy już się tam trafi, docenia się każdą spędzoną minutę. Dlatego warto zwiedzić ten piękny region i wybrać się przejazdem aby odkryć te miejsca i zobaczyć to na własne oczy. 

Anastazja Przygrodzka

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Prawa. Zainteresowanie: fotografia, moda, design, kultura włoska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *