KuchniaLifestyle

Sycylia w pięciu słodkich smakach

Sycylia ma do zaoferowania mnóstwo pysznych potraw. Kuchnia często jest bardzo prosta, ale smaczna. Smak dań ciągnie się przez długi czas. Wyśmienite przekąski, cudowne dodatki, ryby, owoce morza, makarony i słodycze to jedne z wyznaczników wyspy.

Śniadania bezwzględnie muszą być słodkie. Królują tu różnego rodzaju croissanty – z nadzieniem z mlecznej lub białej czekolady, brioche, drożdżówki, cannoli, słodkie bułki nadziewane kremem pistacjowym, biscotti oraz wszelkiej maści możliwe słodycze. W rogalikach zawsze pełno jest przepysznego kremu. Nigdy nie oszczędzają nadzienia, dlatego kremem można delektować się przez długi czas. Rozpływające się nadzienie w dużej ilości to cudowne wypełnienie drożdżówek.  Obowiązkowym dodatkiem do słodkiego śniadania jest cappuccino z mleczną pianką. Kawa w towarzystwie tych pyszności to idealna kompozycja do relaksu. Turyści, którzy zwiedzają Sycylię, nie mogą przejść obojętnie obok tych słodkości:

Cannoli

Kruche ciasto wypełnione serem ricotta o nazwie cannoli. Smak jest niezapomniany. Rozpływający się w ustach krem często jest posypany pistacjami. Cannoli można znaleźć w każdym miejscu, o każdym czasie. Jest idealnym pomysłem na deser.

Granita

Jest to mieszanka lodu, cukru oraz konkretnego smaku. Do klasycznej granity dodawany jest sok cytrynowy. Znajdziemy ją również na różnych stoiskach, ale przede wszystkim na plażach wypełnionych ludźmi. Ten napój idealnie sprawdza się w słoneczne dni, które występując tam niemal 365 dni.

Lody

Podobnie jak w całych Włoszech, na Sycylii zjemy pyszne lody. Ciekawym rozwiązaniem są te podawane w słodkiej bułce maślanej (brioche con gelato). Mieszkańcy uwielbiają lody podawane w takiej kompozycji. Dla turystów mogą wydawać się zbyt słodkie, w dodatku połączone z maślaną bułką. Jeśli chodzi o typowe smaki lodów, to na pewno jest to smak pistacjowy. Są one tam bardzo naturalne, prawdziwe, bez sztucznych dodatków i barwników.

Crema di pistacchio 

Miłośnicy słodkości, a w szczególności pistacji, nie powinni przejść obojętnie obok specjalności jaką jest crema di pistacchio, czyli krem pistacjowy. Idealnie odnajdzie się jako “dżem” na kanapkę. Długie, kruche włoskie paluszki świetnie smakują z tym słodkim smarowidłem.

Paste di mandorla 

Typowe sycylijskie kruche ciasteczka migdałowe. Na Sycylii występuje autochtoniczna odmiana migdałów, których produkcję dzięki m.in. Corrado Asenza udało uratować się od zapomnienia, i teraz migdały te są jednym z produktów tradycyjnych wyspy. Trzeba zatem spróbować i samych migdałów, i cudownych migdałowych ciasteczek. Dwa smakołyki z kawą nikomu nie zaszkodzą!

OdpowiedzPrzekaż dalej

Anastazja Przygrodzka

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Prawa. Zainteresowanie: fotografia, moda, design, kultura włoska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *