KuchniaLifestyle

Obiad dla kilku osób na studencką kieszeń

Każdy student zna to uczucie, gdy mają przyjść goście, a w głowie pustka. Nie wiemy co podać na obiad, by było smacznie, zdrowo i tanio. Jednym z moich sprawdzonych przepisów jest curry i sos serowy.

Szybkie curry z ryżem i warzywami (6 porcji)

Curry jest potrawą kuchni indyjskiej, a podany przepis jest nieco zmodyfikowany, by łatwiej przyrządzić danie. Potrzebne będą: 3 szklanki wody i, 2 łyżki mąki (ok. 10g), 2 łyżki oleju (ok. 30 ml) 2 papryki słodkie, 2 marchewki, cebula, przyprawa curry, imbir w proszku lub łyżeczka świeżego imbiru, opcjonalnie kapusta pak choi, 4 torebki ryżu, około 400g mięsa drobiowego (do curry pasuje również wołowina, wieprzowina czy baranina), przyprawy wedle uznania oraz szczypiorek i ostra papryczka do ozdoby.

Curry z kurczakiem, źródło https://www.delish.com/uk/cooking/recipes/a28886245/easy-indian-chicken-curry-recipe/

Zabieram się za robienie bazy. Do garnka wsypuję 2 łyżki mąki i 2 ½ łyżki oleju. Wszystko mieszam na jednolitą masę. Następnie podgrzewam masę przez około 5 minut do jej zagęszczenia, wlewam wodę i łącze wszystko rózgą. Zostawiam do zagotowania. Jest to nietypowa metoda tworzenia sosu, ale nigdy mnie nie zawiodła i nie sprawi kłopotu nikomu. Gdy wszystko się podgrzewa, w międzyczasie przygotowuje ryż według instrukcji na opakowaniu i warzywa. Paprykę kroję w kostkę, a marchew w półplastry. Cebulę siekam w kostkę, a kurczaka tnę w małe paski i doprawiam solą i pieprzem. Jeśli jest to wariant z kapustą pak choi, wystarczy ją posiekać. Wszystkie warzywa wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i duszę do zmiękczenia marchewki. Podczas podsmażania warzyw doprawiam sos, dodaję przyprawy wedle uznania, wsypuję całą przyprawę curry oraz pół łyżeczki imbiru (lub tyle samo świeżego) i odstawiam sos na bok. Na końcu smażę kurczaka z przyprawą do kurczaka. Gdy mięso jest gotowe, a marchewka miękka, wrzucam wszystko do sosu curry, mieszam i zagotowuje jeszcze raz. Podaję z pokrojonym szczypiorkiem i ostrą papryczką.

Sos serowy z makaronem i brokułami (6 porcji)

Makaron w sosie serowym z brokułami, źródło https://www.everyday-delicious.com/chicken-with-4-cheese-sauce/

Sos serowy wykonuje się praktycznie tak samo jak mac’n’cheese. Zmodyfikowałam troszkę ten przepis na swoje potrzeby. Użyjemy: 3 szklanek mleka, 2 łyżki oleju ( ok. 30ml), 2 łyżki mąki (ok 20g), 200g sera gouda, 200g mozzarelli, 100g sera cheddar, 400g mięsa drobiowego, 500g makaronu, 250g szpinaku lub brokuł, sól, pieprz, ząbek czosnku, inne przyprawy do smaku.

Najpierw przygotowuje makaron według instrukcji na opakowaniu, a w międzyczasie trę sery na tarce i przygotowuje brokuły. Gotuję je w osolonej wodzie około 4 minuty albo smażę szpinak na patelni z niewielką ilością oleju. Zabieram się za identyczną bazę na sos jak do curry. Gdy podstawa jest gotowa, dodaję mleko i mieszam do połączenia się składników. Doprawiam solą i pieprzem, następnie dodaję starte sery. Wszystko mieszam. Jeśli sos jest za gęsty dodaję mleko lub odrobinę wody, by zmienić konsystencję. Po przygotowaniu sosu dodaję warzywa i czosnek (Przeciśnięty przez praskę lub w proszku). Odcedzam makaron i smażę mięso z ulubionymi przyprawami, dodaję do sosu, całość mieszam i zagotowuje. Podaję na głębokim talerzu.

Taki obiad można bez problemu podać 6 osobom. A jeśli nie chcemy gotować takich pyszności innym, wystarczy rozłożyć danie do plastikowych pojemników i zamrozić na później. Takie dania mieszczą się w budżecie 50zł, a wystarczą na długo. Do tego można samemu modyfikować przepisy, by znaleźć ten najlepszy. Nie bójmy się eksperymentować!

Edyta Skrzypczak

Studentka pierwszego roku dziennikarstwa. Skończyłam szkołę średnią jako architekt krajobrazu. Kocham czytać książki, rysować, słuchać muzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *