KuchniaLifestyle

Lunchboxy na uczelnię, do pracy i nie tylko 

Niespełna dwa tygodnie temu rozpoczął się rok akademicki. Wolny czas studenci najchętniej chcą spędzać w gronie znajomych, oglądając seriale czy odpoczywając, a nie w kuchni, gotując i przygotowując posiłki. Nie zawsze mają czas, by zjeść pełnowartościowy obiad. Zamiast tego często wybierają niezdrowe przekąski czy energetyki. W tym artykule przedstawię pięć zdrowych, szybkich i pełnowartościowych posiłków na uczelnię, do pracy i nie tylko. 

Wrapy z tortilli

fot. fotokulinarnie.pl

Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy tortillę i smarujemy ją cienko serkiem śmietankowym. Następnie po kolei układamy: sałatę lodową, ser, szynkę oraz warzywa. Najlepiej do wrapów sprawdzają się pomidory, ogórki, papryka, oliwki czy cebula. Całość zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przekładamy do pojemnika na żywność. Posiłek możemy przygotować tego samego dnia rano, jeśli jednak nie mamy za dużo czasu, świetną opcją będzie wykonanie wrapów wcześniejszego dnia wieczorem.  

Makaron z mięsem/tofu, szpinakiem i pomidorami

fot.blendman.pl

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w kostkę i marynujemy. Jeśli wybrałeś tofu wystarczy tylko, że pokroisz je w kostkę. Mięso bądź tofu smażymy na patelni z niewielką ilością oleju przez około 10 minut. Następnie dodajemy szpinak oraz pomidory w puszce. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie na drugim palniku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy się ugotuje, odcedzamy wodę, zaś sam makaron dodajemy na patelnię do wcześniej przygotowanej mieszanki. Jeśli mamy ochotę możemy dodać starty ser. Tak przygotowany posiłek przekładamy do lunchboxa. 

Ryż z warzywami

fot. aniagotuje.pl

Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy poszatkowaną cebulę. Gdy cebula ładnie nam się zeszkli, wrzucamy mieszankę mrożonych warzyw. Gotujemy je około 10 minut, po czym dodajemy do nich ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i pakujemy do pojemniczka. 

Placuszki z jabłkami 

fot. kwestiasmaku.pl

Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą następujące składniki: 200 ml mleka, 150 g mąki pszennej oraz 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę cukru wanilinowego oraz ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie obieramy 2 jabłka, które kroimy i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Na rozgrzanej patelni z olejem/oliwą z oliwek czy masłem formujemy małe placuszki, które smażymy na każdej ze stron przez około 2 minuty. Placuszki możemy udekorować owocami, masłem orzechowym czy cukrem pudrem.   

,,Bogate kanapki” 

fot. jakonatorobi.pl

Sposób przygotowania: Gotujemy na twardo 2 jajka. Następnie wybieramy pieczywo, które lubimy najbardziej. Na przygotowanym przez nas pieczywie, po kolei układamy składniki: sałatę lodową, ser, szynkę/tuńczyka, pokrojone na plasterki jajko oraz warzywa: pomidor/paprykę/ogórek/cebulę/oliwki. Tak przygotowaną kanapkę możemy przekroić na pół, aby po pierwsze estetyczniej wyglądała, a po drugie, zmieściła nam się do pojemnika na żywność.

Małgorzata Marzec

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. Interesuję się świadomą pielęgnacją włosów, fotografią oraz siatkówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *