KuchniaLifestyle

Greckie przysmaki na polskich stołach

Kuchnia grecka uważana jest za najpopularniejszą na całym świecie. Jej głównymi składnikami są pomidory, czosnek, ryby i baranina. Dużo osób sięga po kuchnię grecką ze względu na to, że jest lekkostrawna oraz wzbogacona w witaminy. Tradycją stało się serwowanie wina do każdego posiłku prosto z lokalnych winiarni. Przygotowaliśmy kilka przepisów, które podbiją wasze kubki smakowe!

Souvlaki z sosem tzatziki

mniammniam.com
fot. mniammniam.com

Sposób przygotowania: Na samym początku przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Obierz i zetrzyj na tarce 2 świeże ogórki. Przełóż ogórki na sito i posól. Odstaw na 15 minut. Odciśnij i wymieszaj z jogurtem greckim. Dodaj czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Następnie umyj kilogram piersi z kurczaka i pokrój na mniejsze kawałki (ok. 2 cm x 3 cm). Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku. Wymieszaj z sokiem z jednej cytryny i oregano. Marynatą natrzyj mięso. Wstaw do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.  Na długie patyczki do szaszłyków nadziewaj po kilka kawałków mięsa (ok. 2/3 długości patyczka). Souvlaki wyjmij z piekarnika i podawaj z sosem tzatziki.

Zupa cytrynowa

fajnegotowanie.pl
fot. fajnegotowanie.pl

Sposób przygotowania: Do dużego garnka włóż 2 piersi z kurczaka i zalej je 3 litrami wody. Gotuj przez 30 minut. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki 2 marchewki, 1 pietruszkę i 1 seler. Warzywa włóż do garnka z mięsem. Dodaj natkę pietruszki i pół pora. Gotuj całość przez 40 minut. Następnie mięso pokrój w kostkę. Resztę warzyw wyciągnij z zupy. Ugotuj 2 woreczki ryżu. Białka z 3 jaj ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej powoli bulion i 3 żółtka. Do całości wyciśnij sok z 2 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę i bazylię. Zupę podawaj z kurczakiem i ugotowanym ryżem.

Kotleciki keftedes

crete.pl
fot. crete.pl

Sposób przygotowania: Namocz w wodzie 2-3 kromki czerstwego chleba i odsącz. W misce dokładnie wymieszaj 1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub jagnięcego, 1 startą cebulę, 1 roztrzepane jajko, chleb, 1 ząbek czosnku, zioła i przyprawy według własnego upodobania. Całą masę włóż do lodówki na godzinę. Po upływie czasu, z masy zrób niewielkie kotleciki i obtocz je w mące.  Mięso smaż na oliwie, a następnie odsącz z jej nadmiaru na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z tzatzikami lub smażonymi ziemniakami.

Tiropitakia 

przepisy.pl
fot. przepisy.pl

Sposób przygotowania: Zetrzyj na grubych oczkach tarki 100 g parmezanu. Rozgnieć 250 g sera feta i dodaj do parmezanu. Całość zagnieć z 2 jajkami i dopraw do smaku. Rulon ciasta filo podziel na 4-5 równych części. Wytnij z ciasta trójkąty i posmaruj masłem. Na jednej stronie nałóż przygotowany farsz i złącz drugą częścią ciasta. Blaszkę nasmaruj tłuszczem i ułóż na niej serowe pierożki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *