KuchniaLifestyle

30 maja – Światowy Dzień Soku

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? Przede wszystkim przywracają prawidłowy poziom pH oraz działają pozytywnie na metabolizm. Możemy je przygotować w łatwy i tani sposób. Przedstawiamy kilka przepisów, które warto wprowadzić do codziennej diety.
 

Sok energetyczny

clatronic.pl
fot. clatronic.pl


Napój składający się z jabłka, cynamonu i imbiru działa rozgrzewająco na nasz organizm, świetnie sprawi się w przypadku spadku odporności. Warto wspomnieć, że jabłko zawiera pektyny oraz flawonoidy, które dodają energii. 
Sposób przygotowania: Kroimy 2 jabłka w kostkę i miksujemy w sokowirówce. Do gotowego soku dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu, szczyptę sproszkowanego imbiru oraz 1 łyżeczkę miodu i mieszamy składniki.
 
Sok na metabolizm

clatronic.pl
fot. clatronic.pl


Kiwi w 100 g zawiera 93 g witaminy C. Grejpfrut bogaty jest w błonnik i witaminę C. Połączenie tych dwóch składników pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz metabolizm.
Sposób przygotowania: Obieramy pół kiwi i grejpfruta. Następnie 1 jabłko bez skórki kroimy w kostkę. Przygotowane owoce wkładamy do blendera. Wlewamy szklankę wody i dodajemy kilka listków świeżego, płukanego szpinaku. Wszystkie składniki blendujemy.
 
Sok na dobry wzrok

hurompolska.pl
fot. hurompolska.pl


Marchew to główny składnik zaproponowanego przez nas soku. Obecna w niej witamina C, zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Kolejnym składnikiem są czarne jagody, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka.
Sposób przygotowania: Kroimy na mniejsze kawałki 230 g marchwi. Następnie myjemy 80 g winogrona i jagód. Dzielimy na małe części 120 g gruszki. Wszystkie owoce i warzywa wkładamy do wyciskarki i wyciskamy napój.

Sok na piękną cerę

dobrewyciskarki.pl
fot. dobrewyciskarki.pl


Zielone warzywa i owoce odżywiają i dotleniają naszą skórę. Działają także przeciwzapalnie i oczyszczają cały organizm z toksyn. Sok, który zawiera szpinak, winogrono i ogórek, tonizuje skórę.
Sposób przygotowania: Myjemy 3 garści szpinaku, 2 ogórki i 2 garści winogrona. Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *