30 maja – Światowy Dzień Soku
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? Przede wszystkim przywracają prawidłowy poziom pH oraz działają pozytywnie na metabolizm. Możemy je przygotować w łatwy i tani sposób. Przedstawiamy kilka przepisów, które warto wprowadzić do codziennej diety.
Sok energetyczny
Napój składający się z jabłka, cynamonu i imbiru działa rozgrzewająco na nasz organizm, świetnie sprawi się w przypadku spadku odporności. Warto wspomnieć, że jabłko zawiera pektyny oraz flawonoidy, które dodają energii.
Sposób przygotowania: Kroimy 2 jabłka w kostkę i miksujemy w sokowirówce. Do gotowego soku dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu, szczyptę sproszkowanego imbiru oraz 1 łyżeczkę miodu i mieszamy składniki.
Sok na metabolizm
Kiwi w 100 g zawiera 93 g witaminy C. Grejpfrut bogaty jest w błonnik i witaminę C. Połączenie tych dwóch składników pozytywnie wpływa na przemianę materii oraz metabolizm.
Sposób przygotowania: Obieramy pół kiwi i grejpfruta. Następnie 1 jabłko bez skórki kroimy w kostkę. Przygotowane owoce wkładamy do blendera. Wlewamy szklankę wody i dodajemy kilka listków świeżego, płukanego szpinaku. Wszystkie składniki blendujemy.
Sok na dobry wzrok
Marchew to główny składnik zaproponowanego przez nas soku. Obecna w niej witamina C, zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Kolejnym składnikiem są czarne jagody, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka.
Sposób przygotowania: Kroimy na mniejsze kawałki 230 g marchwi. Następnie myjemy 80 g winogrona i jagód. Dzielimy na małe części 120 g gruszki. Wszystkie owoce i warzywa wkładamy do wyciskarki i wyciskamy napój.
Sok na piękną cerę
Zielone warzywa i owoce odżywiają i dotleniają naszą skórę. Działają także przeciwzapalnie i oczyszczają cały organizm z toksyn. Sok, który zawiera szpinak, winogrono i ogórek, tonizuje skórę.
Sposób przygotowania: Myjemy 3 garści szpinaku, 2 ogórki i 2 garści winogrona. Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.