Międzynarodowy Dzień Pandy Wielkiej

Już jutro mogą poczuć się wyjątkowo wszystkie czarno-białe misie, uwielbiane przez większość ludzi. Niestety ten gatunek do niedawna nie cieszył się dużą liczebnością, ponieważ był zagrożony wyginięciem, a mowa tutaj o Pandzie Wielkiej, której dzień przypada na 16 marca.

Panda Wielka nie jest tylko słodkim zwierzątkiem, za które go uważamy, ale także symbolem zagrożonych wyginięciem gatunków. Postać pandy została użyta przez organizację chroniącą środowisko – WWF. Zwierzątko stało się także odnośnikiem sukcesu ekologów, którzy przez 40 lat walczyli o zwiększenie liczebności pand i w rezultacie udało się ją rozszerzyć o 80%. Pandy nie są obecnie uznawane za zagrożony gatunek, co jednak nie oznacza, że można już ogłosić szczęśliwe zakończenie. Niestety wciąż są bardzo narażone na wyginięcie, przez co pozostają pod kontrolą ekologów. Na temat pand warto wiedzieć kilka ciekawostek. Na wolności żyją około 15-20 lat, natomiast w niewoli ok. 30. Panda, jako jeden z niewielu gatunków niedźwiedzi, nie zasypia w sen zimowy. Okrągła twarz pandy jest wynikiem silnych mięśni szczęki, co pozwala im ugryźć bambus. Proporcjonalnie panda ma większy kęs niż niedźwiedź polarny. Dosłownie całe życie pandy kręci się wokół jedzenia. Spędza ona aż około 14 godzin dziennie na szukaniu bambusów i ich jedzeniu. Aby przysmak dostarczył jej odpowiednią dawkę dziennej energii, musi spożyć aż 14-40 kg pędów! Ruja samicy pandy wielkiej trwa tylko 3 dni w roku. To jeden z powodów, dla których tak trudno przywrócić temu gatunkowi odpowiednią liczebność. Urocze, czarno-białe ubarwienie to kamuflaż azjatyckich niedźwiedzi. W ich naturalnym środowisku zdarzają się bowiem spore opady śniegu. Z kolei czarne plamy okazują się lepszym przebraniem wśród cieni lasów bambusowych. Oprócz doraźnej pomocy na rzecz organizacji chroniących zagrożone gatunki, w ramach Dnia Pandy oraz delikatnego oderwania od codzienności można obejrzeć wszystkim znaną animację – „Kung Fu Panda”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.