KuchniaLifestyle

Światowy Dzień Nutelli

Nutella jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i chętnie kupowanych słodkich produktów. Wykorzystujemy ją do niemal wszystkiego, by poprawić smak: do kanapek, ciast, herbatników, naleśników, kawy, mleka czy po prostu jemy prosto ze słoiczka.

Światowy Dzień Nutelli
Autor fot. Alexas_Fotos

Mimo, że smak kakaowo-orzechowego kremu znany jest nam dobrze, nie znamy historii jego powstania. Wiemy natomiast, że pierwsze wykorzystanie orzechowej czekolady do smarowania miało miejsce po zakończeniu II wojny światowej. Wynalazcą przysmaku był Pietro Ferrero, założyciel włoskiej firmy Ferrero, która po dziś dzień produkuje tę słodycz. Powojenna forma Nutelli przypominała blok czekolady, którą krojono w plasterki. Te zaś kładziono na chleb i spożywano. Syn Pietro, Michele Ferrero, udoskonalił formułę czekolady. Produkt był bardziej kremowy i nadawał się do przechowywania w słoiku. Taka forma od razu zyskała popularność i stała się elementem współczesnego życia. Nutella doczekała się także własnego święta, wymyślonego przez dwóch amerykańskich pisarzy. Oficjalna strona Nutelli tego dnia ogłosiła konkurs. Do 11 lutego możemy zarejestrować paragon na stronie i wygrać fartuch Nutella. Na portalach społecznościowych pojawiają się zdjęcia i filmy z #WorldNutellaDay, dzięki czemu możemy śledzić przebieg tego wydarzenia.

Jak zrobić domową Nutellę?

Nutella znajdująca się w sprzedaży zawiera dużo cukru oraz olej palmowy. Nie jest to zdrowy produkt. Na szczęście istnieje alternatywa, dzięki której możemy zrobić domowy i przede wszystkim zdrowszy krem czekoladowo-orzechowy.

Światowy Dzień Nutelli
Kanapka z Nutellą i borówką, autor fot. omisido

Potrzebujemy: dwie tabliczki gorzkiej czekolady, szklankę orzechów laskowych, półtora szklanki mleka, pół szklanki cukru lub na jeszcze zdrowszą wersję: 100g orzechów laskowych, 2 łyżki kakao (na 100g orzechów), ¼ szklanki mleka, łyżeczkę miodu, opcjonalnie łyżeczka oleju kokosowego (na 100g orzechów). Przed blendowaniem orzechów polecam wrzucić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut; dzięki temu łatwiej pozbędziemy się skórek. Orzechy z piekarnika przesypujemy do ściereczki, zawijamy i potrząsamy. Przy pierwszym wariancie rozpuszczamy czekoladę w mleku, a następnie orzechy, kakao i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy. W zdrowszej wersji możemy wszystko razem zblendować. Jeśli nie jesteśmy na tyle odważni, kakao, miód i mleko mieszamy razem, wlewamy do blendera, dorzucamy orzechy. Aby uzyskać konsystencję sklepowej Nutelli, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego.

Teraz możemy cieszyć się przepyszną, własnoręcznie zrobioną Nutellą. Do kanapek, tostów, naleśników czy ciasta, ale najlepiej smakuje ze słoiczka.

Edyta Skrzypczak

Studentka pierwszego roku dziennikarstwa. Skończyłam szkołę średnią jako architekt krajobrazu. Kocham czytać książki, rysować, słuchać muzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *