15 grudnia – Dzień Herbaty
Większość z nas uwielbia herbatę i nie wyobraża sobie przeżyć bez niej dnia. Jedni preferują zieloną, inni z kolei czarną, a jeszcze inni tę bez grama cukru. W tym artykule przedstawimy Wam ciekawostki związane z tym cudownym naparem.
Wynalezienie herbaty
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jak, gdzie i kiedy została odkryta herbata? Miało to miejsce w 2737 r. p.n.e. w Chinach. Legenda podaje, że cesarz Chin – Shennong – pił tylko i wyłącznie gorącą wodę. Pewnego razu do dzbanka z wodą, wpadło kilka liści z drzewa, pod którym właśnie odpoczywał. Z racji tego, że napój niesamowicie mu posmakował, odtąd nie pił już nic innego i w ten sposób powstała pierwsza herbata.
Różnice w nazewnictwie
Wiedzieliście, że europejska czerwona herbata przez Chińczyków nazywana jest czarną, a z kolei nasza czarna herbata dla mieszkańców Państwa Środka jest czerwoną? Dzieje się tak dlatego, że Europejczycy dzielą herbaty według suszu, zaś Chińczycy według koloru naparu.
Właściwości cudownego naparu
Herbata jest nie tylko pysznym napojem, ale ma też wiele właściwości, które wpływają pozytywnie na organizm. Katechiny, czyli związki aktywne zawarte w herbacie, wykazują działanie przeciwutleniające, co chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Cudowny napój posiada również właściwości przeciwmiażdżycowe. Zawarta w herbacie tymina jest odpowiednikiem kofeiny, dlatego odpowiada za pobudzenie, a także zwiększa tempo przemian metabolicznych. Potwierdzono ponadto, że napój ten zwiększa koncentrację, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i poprawia trawienie.
Rodzaje herbat
Na świecie mamy wiele rodzajów naparu z liści herbaty. Wyróżniamy herbatę: czarną, zieloną, czerwoną (Pu-erh), niebieską (Oolong), białą, Rooibos, Yerba mate oraz herbaty owocowe i ziołowe.
Proces powstawania czarnej herbaty
Najpopularniejsza jest czarna herbata, która powstaje w czterech etapach: więdnięcie, skręcanie liści, fermentacja i suszenie. Wyróżniamy kilka gatunków tego naparu: yunnan, cejlon, darjeeling oraz assam.
Najdroższa herbata na świecie
Da Hong Pao jest nie tylko legendarnym skalnym napojem, ale także najdroższą herbatą na świecie. W 2002 roku za 20 gram herbaty, zapłacono 28 tysięcy dolarów amerykańskich, co w przeliczeniu na złotówki, wynosi 6 tysięcy złotych za 1 gram.
Chazuke
Mogłoby się wydawać, że herbata jest tylko i wyłącznie napojem. Jest to jednak błędne myślenie, bo okazuje się, że można z niej przyrządzić także i posiłek. Chazuke lub Ochazuke to zupa z zielonej herbaty, którą najczęściej podaje się z ryżem i dodatkami, takimi jak łosoś, sezam, wasabi czy japońskie pikle. Zupę przyrządza się, polewając ryż, gorącą, zieloną herbatą. W japońskim Kioto natomiast, potrawę tę nazywamy Bubuzuke.
Mleczna herbata
Bawarka, czyli herbata z mlekiem wzbudza wiele kontrowersji. Z jednej strony naukowcy odkryli, że mleko hamuje działanie antyoksydantów, które odpowiadają za wzmocnienie układu odpornościowego. Zaś z drugiej strony wykazano, że mleko nie wpływa negatywnie na zawarte w herbacie polifenole, które odpowiedzialne są za prawidłową pracę układu krwionośnego. Jedna ciekawa teoria mówi, że bawarka pita przez kobiety karmiące piersią pobudzała proces laktacji. Jest to oczywiście tylko mit.
Za wynalezieniem mlecznej herbaty kryje się ciekawa historia. W Wielkiej Brytanii, mniej zamożne rodziny, posiadały porcelanowe filiżanki gorszej jakości. Podczas procesu zaparzania herbaty, naczynie pod wpływem wrzątku najczęściej pękało. By uniknąć strat, zaczęto na dno filiżanki wlewać mleko, które schładzało napój. Tym samym naczynie pozostawało w nienaruszonym stanie, a domownicy mogli cieszyć się przepysznym smakiem bawarki.
Ciekawe zastosowanie zielonej herbaty
Zielona herbata znalazła zastosowanie w kosmetyce. Jej potwierdzone działanie nawilżające, antyoksydacyjne, regenerujące i łagodzące fenomenalnie wpływa na stan cery. Działa również przeciwstarzeniowo, dlatego bardzo często znajdziemy ją w kosmetykach anti-aging. Możemy jej szukać również w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. W tym przypadku, sprawdzi się u osób z przetłuszczającą się skórą głowy i łupieżem.