Przekąski na każdą okazje

Ciasto francuskie jest znane każdemu. Przygotowuje się je z mąki pszennej, jaj, soli i kwasu organicznego. W Polsce znane było od XVIII wieku – wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w ,,Opisie obyczajów za panowania Augusta III”. Rozpowszechnili je Francuzi w roku 1870, przebywając w Gdańsku pod wodza Napoleona Bonaparte. Poznajmy kilka przepisów, które łatwo i szybko da się przygotować. 

Ciasto francuskie ze szpinakiem

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/BMMUbWgSvB7H8oxY7PwAXNUBBk-yg2KT072lM0sLdo3NpggZHTSCCWRgP52WwFPDxmHQgOzYiqMb9FpROW3PF-R2fgITwXone3AWWFFk_BUqw2O3fRk_K0lWA2MzWmTEp6LfSQVjUnm0C4CZkWUMUvrTqmiVWvbj2lM
fot. gotowaniezestylem.pl

Ciasto francuskie ze szpinakiem to jedna z lepszych propozycji na szybką do zrobienia przekąskę. Jak je przygotować? Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki. Szpinak umyj i podsmaż na patelni z ząbkiem czosnku, serem feta i przyprawami. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. Ciasto przekrój na dwa takie same paski, wzdłuż dłuższego boku. Na środek każdego paska wyłóż przestudzony farsz z patelni. Gdy farsz jest już nałożony, można zawinąć boki ciasta do środka. Końce zlep. Pokrój każdy rulon w niewielkie paszteciki. Wyłóż przygotowaną przekąskę na blaszkę i piecz w 200 stopniach około 18 minut, do zarumienienia ciasta.

Parówki w cieście francuskim

 fot. kobieta.interia.pl
fot. kobieta.interia.pl


Parówki w cieście francuskim to tania przekąska imprezowa. Do przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników. Jak przygotować tę przekąskę?  Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni z termoobiegiem. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy, a końce łączymy. Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.  Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Można podać z ulubionym sosem.

Ciasto francuskie z jabłkami

fot. heart.pl
fot. heart.pl

Ciasto francuskie z jabłkami to słodka przekąska do kawy dla niespodziewanych gości. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko jabłek, ciasta francuskiego i przypraw. Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki. Formujemy kółko z brzegami. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na masełku klarowanym z dodatkiem cynamonu i cukru. Czekamy aż jabłka staną się miękkie. Nakładamy na ciasto francuskie i przykrywamy resztą ciasta. Można ułożyć paski w krzyżówkę. Ciasto piec w 200 stopniach, około 15-20 minut.

Ciasteczka z ciasta francuskiego

fot. kuchnialidla.pl
fot. kuchnialidla.pl

Masz mało czasu, a duża ochotę na coś słodkiego? Ciasteczka z ciasta francuskiego to szybki i przyjemny przepis, który musisz poznać. Ciasto wyciągnij chwile przed z lodówki. Rozłóż na blacie i wsyp na nie cukier oraz cynamon. Rozprowadź mieszankę po całej powierzchni ciasta. Zawiń ciasto ciasno zaczynając od krótszego boku. Formuj ciasto na kształt ślimaczka. Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez około 15 minut.

Patrycja Adamczyk

Patrycja Adamczyk

Studiuję na I roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Od 6 lat gram w amatorskim teatrze. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *