Dzień Bawarskiego Ciasta z Kremem – jaką ma historię?

27 listopada jest Narodowym Dniem Ciasta z Kremem Bawarskim w Stanach Zjednoczonych. Te listopadowe wydarzenia trzeciej dekady miesiąca mają tradycyjnie coroczny charakter. 

Pyszny deser, zwany także crème bavaroise, pojawił się po raz pierwszy na początku XIX wieku, chociaż uważa się, że koncepcja i tworzenie samego kremu sięga XVII wieku, kiedy francuscy kucharze gotowali dla domu Wittelsbachów (jedna z najstarszych dynastii w Niemczech), która rządziła Bawarią w okresie od 1180 do 1918 roku. 

Krem bawarski to budyń zrobiony z gęstej śmietany i bitej śmietany, pokryty żelatyną, która umożliwia mocniejsze zestalenie kremu w formach. Pozwala na różnorodne smaki, liczne przepisy i jest stosowany głównie jako deser wraz z przecierem lub musem owocowym. 

 

Piękno ciasta z kremem polega na tym, że istnieje tylko jeden podstawowy przepis, który trzeba znać. Jest to wypiek z kremem waniliowym. Istnieje wiele różnych gatunków ciasta, bo gdy doda się do kremu banany, otrzyma się legumina z kremem bananowym. To samo dotyczy kokosa, czekolady lub dowolnego innego składnika, który można dodać do ciasta, ale tym najlepszym jest właśnie oryginalny – waniliowy. 

Przy tak wielu smakach i przepisach do wyboru, w tym dniu jest najlepsza okazja, aby cieszyć się pyszną kremową pychotą, jaką jest bawarskie ciasto. 

Krystyna Matskovych

Studentka III roku dziennikarstwa i komunikacji społecznej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *