Słodkie przepisy na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to czas, który sprzyja spożywaniu własnoręcznie przygotowanych słodkości. Na polskich stołach przeważnie królują sernik oraz makowiec. Jednak nie tylko one muszą zaspokajać nasze kubki smakowe. Przedstawiamy kilka prostych przepisów, które z pewnością zachwycą gości.

Ciasto z krakersami

primipiatti.pl

Puszkę masy kajmakowej wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy około 10 minut. Następnie 2 łyżeczki żelatyny zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na 2-3 minuty. W misce ubijamy 660 ml śmietanki kremówki 30% z 2 łyżkami cukru pudru. Przygotowaną wcześniej żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku i powoli wlewamy do masy śmietankowej, cały czas miksując. Blachę 26 cm x 32 cm wykładamy folią spożywczą i układamy krakersy. Następnie wlewamy masę i ponownie układamy krakersy. Czynność wykonujemy do momentu wyczerpania składników. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Jeżeli chcemy, aby krakersy były miękkie należy pozostawić w lodówce na całą noc.

Ciasto pistacjowo-limonkowe

doradcasmaku.pl

W misce ucieramy 150 g masła oraz 150 g cukru. Do masy maślanej dodajemy świeżo utarto skórkę z 2 limonek oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wbijamy 4 duże jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 8 x 27 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto marchewkowe

poprostupycha.pl

W misce ucieramy 4 jajka i 1 szklankę cukru na gładką masę. Następnie wlewamy 1 szklankę oleju. Do masy dodajemy 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 łyżki cynamonu oraz 3 szklanki marchwi. Na koniec dodajemy 2/3 szklanki orzechów włoskich i 2/3 szklanki rodzynek. Ciasto wlewamy do blaszki o średnicy 24 cm. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto biały Lion

poprostupycha.pl

Oddzielamy żółtka od białek (6 jajek). Białka przekładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie 3/4 szklanki cukru stopniowo dodajemy do białek. Wlewamy także po jednym żółtku i lekko miksujemy. Pod koniec do masy wsypujemy 3/4 szklanki mąki pszennej oraz 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Przygotowane ciasto biszkoptowe pieczemy przez 33-36 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie chwile studzimy biszkopt i delikatnie rzucamy nim ok. 20 cm nad blatem. Odstawiamy do przestygnięcia i kroimy wzdłuż na dwa równe biszkopty. Dolną część wkładamy ponownie do tortownicy. Puszkę masy kajmakowej przekładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masa stanie się rzadsza. Następnie dodajemy 130 g ryżu preparowanego. Całość mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę przekładamy na biszkopt i dociskamy. 50 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy 500 ml schodzonej śmietanki 30% i miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. W osobnej misce delikatnie miksujemy 250 g serka mascarpone z zimną roztopioną białą czekoladą. Dwie masy łączymy ze sobą. Około 3/4 kremu śmietankowego nakładamy na kolejną warstwę ciasta. Na samą górę ciasta nakładamy drugą warstwę biszkoptu i pozostały krem. Przygotowane ciasto możemy udekorować białą posypką.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.