Sałatkowy szał

Jesteś fanem sałatek? Lubisz proste przepisy? Przedstawiamy kilka pomysłów na sycące, zdrowe i pyszne sałatki. Sprawdzą się nie tylko jako zamiennik obfitych i ciężkich dań, ale też jako szybki posiłek w upalny dzień.


Sałatka z burakami i mozzarellą

fot. straga.pl
fot. straga.pl


Łatwa i pyszna sałatka, która przygotujemy w kilka minut dla niespodziewanych gości! Mix sałat układamy na talerzu. Awokado, cebulę i mozzarellę pokroimy w paski i układamy na sałacie. Pestki dyni podprażamy na patelni, a buraki układamy na sałacie. Całość zwieńcza sos składający się z octu balsamicznego, syropu malinowego i miodu. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem na chwilę przed podaniem.


Sałatka z grillowanym serem

fot. feeleat.pl
fot. feeleat.pl


W bardzo prosty sposób przygotujesz tę sałatkę dla swojej rodziny. Warzywa myjemy, po czym sałatę, świeżego ogórka, pomidora, cebulę kroimy i wrzucamy do miski. Ser halloumi grillujemy na elektrycznym grillu lub usmażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przygotowujemy dressing składający się z łyżeczki octu balsamicznego, łyżeczki oliwy, łyżeczki miodu, soli i pieprzu. Na wymieszanej sałatce układamy ser i polewamy dressingiem oraz posypujemy podprażonymi pestkami z dyni.


Sałatka z tofu

fot. kucharkawbaletkach
fot. kucharkawbaletkach

Szybki przepis dla miłośników tofu! Nasiona chia zalewamy wodą w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 20-30 minut, aż napęcznieją. W misce mieszamy nasiona z pokrojonym ząbkiem czosnku, pastą z suszonych pomidorów, wyciśnięte z soku i pokrojone pomidory, pokrojonego w kostkę zielonego ogórka oraz pokruszone w dłoniach tofu. Dodajemy ulubione przyprawy i podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek możemy wykorzystać świeże pieczywo. Smacznego!

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.