Płatki śniadaniowe w różnych odsłonach

Płatki śniadaniowe możemy przygotować na różne sposoby. Ich głównym składnikiem są węglowodany, które dostarczają organizmowi energii. W składzie niektórych płatków występuje również: żelazo, wapń czy magnez. Przygotowaliśmy kilka przepisów na pyszne dania oraz przekąski z wykorzystaniem tego składnika. 

Domowe płatki kukurydziane 

fot. Paulina Krajewska

W misce łączymy ze sobą 1. szklankę mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli. Zalewamy je 1. szklanką wody połączonej z 1. łyżeczką miodu. Następnie mieszamy dokładnie na jednolitą masę i rozsmarowujemy równomiernie na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-25 minut do czasu, aż całość będzie złocista. Następnie po ostygnięciu, łamiemy na mniejsze części. 

Cynamonowe placuszki 

fot. uwielbiam.pl

Jednego banana rozgniatamy widelcem i dodajemy jedno roztrzepane jajko oraz jedną łyżkę jogurtu naturalnego. Następnie do masy dodajemy rozkruszone płatki cynamonowe. Placki smażymy i dekorujemy ulubionymi owocami lub polewą. 

Kalafiorowe kotlety w panierce z płatków kukurydzianych 

fot. KuchniaMagdaLeny

Jednego kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Gotujemy do miękkości, ale nie możemy go rozgotować. Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Jeden kubek płatków kukurydzianych mielimy. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, koperek, jedno jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kaszy mannej oraz przyprawy: pieprz, sól i 2. łyżki sosu sojowego. Dokładnie wszystko mieszamy i formujemy. Gotowe kotleciki obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju. 

Owsianka z olejek pietruszkowym

fot. Matra Dymek/ jadlonomia.com

Do miski dodajemy 4 łyżki płatków owsianych i zalewamy je 250 ml wody lub mleka. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki soli i skórkę z połowy cytryny. Całość gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy olej pietruszkowy: 4 łyżki natki wkładamy do blendera, miksujemy z 60 ml oleju roślinnego i szczyptą soli. Gorącą owsianką napełniamy miseczkę, polewamy kilkoma łyżeczkami oleju pietruszkowego i podajemy razem z pokrojonym awokado, posypanym ulubionymi przyprawami. 

Ciasteczka owsiano-marchewkowe 

fot. kwestiasmaku.pl

W misce mieszamy 100g płatków owsianych, 100g mąki pełnoziarnistej, 1. łyżeczkę proszku do pieczenia i 1. łyżeczkę cynamonu. Do drugiej miski wbijamy jedno jajko, 3 łyżki roztopionego i ostudzonego tłuszczu, 1. łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 100 ml syropu klonowego lub miodu. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie łączymy z obraną i startą na drobnej tarce marchewką. Nabieramy łyżkę masy i formujemy kółeczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 12 minut. 

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.