KuchniaLubelski przewodnik

Smaki Lubelszczyzny – Cydr Sadownika

Cydr produkowany jest tam, gdzie uprawiane są jabłka. Stąd właśnie wzięła się jego inna nazwa, jabłecznik. Jego produkcja sięga XVI wieku, a ten produkowany w Mikołajówce jest wizytówką podkraśnickiej wsi, która znajduje się w lubelskim zagłębiu sadowniczym.

Cydr Sadownika z Mikołajówki to delikatny napój alkoholowy produkowany z jabłek. Ma jasnożółtą barwę i intensywny jabłkowy zapach. Napój ten cechuje się niską zawartością alkoholu, a ciekawostką jest jego proces produkcji. Cydr jest wytwarzany w wyniku fermentacji soku jabłkowego na tak zwanych „dzikich drożdżach”, które znajdują się na skórce jabłek.

Do produkcji napoju wykorzystuje się specjalnie wyselekcjonowane jabłka danej odmiany, aby zachować balans pomiędzy goryczą, cierpkością i słodkością.

Cydr Sadownika z Mikołajówki produkowany przez Państwa Małgorzatę i Tomasza Solisów cechuje się tradycyjną metodą jego wytwarzania. Cały proces produkcji cydru jest długotrwały, jednak możemy być pewni, że na każdym etapie wytwarzania tego napoju, spotkamy się z tradycyjnymi metodami.

– Całkowity czas produkcji cydru sadownika zależy od rodzaju jego fermentacji. W zależności jaką wybierzemy, może ona trwać nawet rok. Możemy porównać ten proces do procesu produkcji wina, jednak tutaj mamy nasze polskie jabłka. Pamiętajmy jednak, że nawet po zabutelkowaniu naszego cydru, on dalej może „pracować”, to znaczy zmieniać swój bukiet smakowy i zapach. Zdarza się też, że jeśli zaczniemy produkcję we wrześniu, już w maju przyszłego roku możemy już cieszyć się smakiem Cydru Sadownika. – mówi Pan Tomasz Solis, wytwórca tego produktu tradycyjnego.

Czym więc Cydr Sadownika wyróżnia się spośród innych oferowanych nam produktów tego typu na rynku? Jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, ponieważ jest produkowany zgodnie z wieloletnią tradycją, do jego produkcji nie są wykorzystywane siarczany, a naturalne bąbelki powstają w wyniku fermentacji. Dzięki temu diametralnie różni się od napojów tego typu produkowanych przez wielkie koncerny, które do jego produkcji używają skoncentrowanego soku z jabłek, wody i syropu glukozowo-fruktozowego.

Cydr Sadownika z Mikołajówki ze względu na niską zawartość alkoholu jest idealną alternatywą dla innych napojów alkoholowych, ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Wzniesienie nim toastu i powiedzenie tradycyjnego „na zdrowie!” pasuje tutaj idealnie, ponieważ coś tradycyjnie wytwarzane nie może być niezdrowe.

Ismena Cieśla

Absolwentka Filologii Romańskiej, aktualnie studentka trzeciego roku Dziennikarstwa. Książkoholiczka i "psia mama". Pasjonatka gotowania, podróży i muzyki wszelkiego rodzaju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *