KuchniaLifestyle

Dodaj te 5 elementów do swojej diety, a szybko zobaczysz efekty

Szukając pomysłów na zdrowe odżywianie zaglądamy na różnorodne portale społecznościowe w poszukiwaniu porad i przepisów. Obserwujemy wybrane konta influencerskie, naśladując działanie oraz nawyki żywieniowe celebrytów.

Co jakiś czas przychodzi moda na zbilansowane, zdrowe posiłki. Czy tak naprawdę jest to dla nas potrzebne? Ludzie dzielą się z innymi swoimi sposobami na zdrowe odżywianie. Zbierając informacje z różnych stron zbieramy wszystko w jedną całość próbując wprowadzać system do naszej diety. Znaleźliśmy pewne produkty, za które nasz organizm na pewno będzie mógł nam podziękować pod postacią prawidłowego funkcjonowania. Pamiętajcie, że zawsze trzeba słuchać swojego organizmu. Nie wszystko będzie działać właściwie u każdego człowieka.

1. IMBIR

Nie każdy jest miłośnikiem imbiru. Do tego da się jednak przyzwyczaić. Jakiś czas temu niechętnie dodawałeś imbiru do dań, teraz stał się on nierozłącznym elementem w twojej herbacie. Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Napoje przygotowane na jego bazie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Imbir jest przydatny również jako środek łagodzący dolegliwości.

2. OCET JABŁKOWY

Ocet jabłkowy działa przeciwbakteryjnie. Wpływa pozytywnie na układ krążenia. Reguluje także poziom glukozy we krwi. Spożywając ocet możemy przyczyniać się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, ponieważ, jak zostało wspomniane wyżej, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, a to sprzyja zmniejszaniu masy ciała.

Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Najlepiej łyżkę lub dwie łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku 1-2 razy dziennie.

3. KURKUMA

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Kurkuma może być również świetnym elementem estetycznym, nadającym charakterystyczną barwę posiłkowi.

4. CYNAMON

Cynamon to przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych – to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych. 

5. SELER NACIOWY

Od dłuższego czasu na różnych portalach społecznościowych możemy zauważyć osoby, które piją sok z selera naciowego. Jest on bardzo zdrowy;  nie od czasu, kiedy na Instagramie influencerzy zaczęli pić takie trunki. Był on zdrowy od zawsze. Seler naciowy to bogactwo witamin i minerałów. Sok z selera naciowego przebojem wdarł się do dietetycznych i prozdrowotnych jadłospisów na całym świecie.

Nie dla każdego są te produkty, ale dla wielu są ratunkiem. Przed wdrożeniem ich w naszą dietę, warto zagłębić się i poczytać więcej na temat tych składników. Zdrowie jest tylko jedno, a od nas samych zależy, czym będziemy karmić nasze ciało.

Anastazja Przygrodzka

Studentka III roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Prawa. Zainteresowanie: fotografia, moda, design, kultura włoska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *