Andrzejki tuż-tuż, no i co tu przekąsić?

Wigilię świętego Andrzeja, zwaną potocznie Andrzejkami, obchodzimy w nocy z 29 na 30 listopada. Wieczór ten kojarzy nam się z wróżbami oraz hucznymi zabawami. Nie możemy jednak zapomnieć o dobrym jedzeniu. Na każdej imprezie ważne jest to, aby zaproszeni goście nie wyszli z niej głodni. Razem z nami przygotujesz szybkie przekąski, danie na ciepło oraz coś słodkiego. Sprawdź jakie przepisy dla ciebie przygotowaliśmy i zaskocz swoich znajomych!

Sałatka z kurczakiem i pesto

https://www.instagram.com/p/CItlAq5hn9O/
https://www.instagram.com/p/CItlAq5hn9O/


Uwielbiasz pesto? Ten przepis skradnie twoje serce. Pomidory, paprykę i ser feta kroimy w kostkę. Makaron rurki gotujemy. Filet z kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z bazylią i czosnkiem. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pesto i mix sałat. Przyprawiamy według uznania.

Koreczki Caprese oraz kanapeczki na andrzejki

fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock


Gotowanie to nie twoja bajka? Przedstawiamy dwa niezwykle proste przepisy, które szybko i sprawnie przygotujesz.
Koreczki Caprese
Na wykałaczki nabijamy ser mozzarella w małych kuleczkach, pomidorki koktajlowe oraz listki świeżej bazylii.
Kanapeczki andrzejkowe
Dobór dodatków zależy tylko i wyłącznie od ciebie. Kanapki możesz zrobić na bagietce, np. czosnkowej, lub krakersach. Wystarczy, że pokroisz bagietkę i ułożysz na niej wybrane przez siebie składniki.

Zapiekanka makaronowa „Pychotka”

fot. www.przepisy.pl
fot. www.przepisy.pl


Zapiekanka makaronowa to doskonały pomysł na rozgrzewające danie w jesienny wieczór. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy na oleju. Następnie gotujemy makaron świderki. Pomidor oraz paprykę kroimy w paski i wraz z kurczakiem dodajemy do podsmażonych na patelni warzyw. Całość dusimy około 15 minut. Wszystko podlewamy szklanką wody i dodajemy kostkę rosołową oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy go przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Sernik na korzennym spodzie

fot. amadeusz_thedriver
fot. amadeusz_thedriver


Przepis, który wspólnie przygotowali Amadeusz „The Drv3r” oraz Dariusz Gutkowski, podbił serca ich obserwatorów. Jak przygotować ten pyszny sernik? Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 200 g ciasteczek korzennych rozgniatamy tłuczkiem i dodajemy 75g roztopionego masła. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na spód blaszki. Całość wkładamy do lodówki. W tym czasie 1 kg twarogu miksujemy z 150g cukru oraz 40g mąki ziemniaczanej. Do masy dodajemy 4 jajka, 200 ml śmietanki 30% oraz łyżkę cukru waniliowego. Ponownie miksujemy. Wlewamy masę do foremki. Blaszkę wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wykrajamy 4 pomarańcze oraz kroimy w kostkę 1 jabłko. Owoce wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon i 2 łyżki galaretki pomarańczowej. Całość gotujemy. Przygotowaną masę studzimy i wylewamy na wierzch sernika. Smacznego!

Kuleczki z kokosem

fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock


Łatwy i szybki przepis na słodką przekąskę, która zadowoli podniebienie miłośników kokosa. 500 g herbatników lub kruchych ciastek rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy 4 łyżki amaretto lub rumu, kilka łyżek wiórków kokosowych i 1 puszkę mleka skondensowanego. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy kulki w lodówce.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.