5 stycznia – Dzień Bitej Śmietany

Pierwsze przekazy o jej powstaniu były znane już w XVI wieku. W tym dniu świętujemy również urodziny Aarona S. ,,Bunny” Lupina, prekursora znanego nam do dziś słodkiego kremu w formie sprayu z puszki. Nieodłącznym elementem tego święta są desery z bitą śmietaną. Przedstawiamy kilka przepisów.


Malinowy deser z bitą śmietaną

fot. najsmaczniejsze.pl
fot. najsmaczniejsze.pl


Malinową galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia, nie pozwalając, aby stężała. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% ubij i delikatnie połącz z 1/2 szklanki płynnej (ostudzonej) galaretki. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki, aby masa stężała i przelej pozostałą galaretkę; wrzuć kilka oczyszczonych malin i ponownie wstaw do lodówki, aby galaretka się ścięła. Kremówkę, która ci została ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Udekoruj pucharki bitą śmietaną i posyp kolorową posypką.


Smażone banany z cynamonem i bitą śmietaną

fot. smakowitedania
fot. smakowitedania


Do małego garnka wlej 3 łyżki mleka i włóż kilka kostek czekolady. Mieszaj co jakiś czas uważając, żeby się nie przypaliło. Dwa banany obierz, przekrój na pół i posyp cynamonem. Na patelni rozpuść 2 łyżeczki masła i połóż banany. Smaż aż się zarumienią. Wyłóż na talerz. Gdy już trochę ostygną, udekoruj bitą śmietaną i rozpuszczoną czekoladą.


Deser jogurtowy z bitą śmietaną

fot. gotujmy.pl
fot. gotujmy.pl


Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę zmiksuj z 20 dag jogurtu greckiego i przełóż do szklanek lub pucharków. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubij na puszystość, dodaj cukier puder do smaku i ponownie ubij. Śmietankę połóż na stężoną jogurtową piankę. Udekoruj cukrową posypką.


Szybki kakaowy torcik z bitą śmietaną i dżemem

fot. Smaker
fot. Smaker


Cztery białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. 2 łyżki mąki pszennej przesiej; dodaj 1 łyżkę kakao, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj. Do ubitych białek stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając. Masę wylej do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ubij 350 ml śmietany kremówki 30%, dodaj 3 łyżki cukru i zmiksuj. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w odrobinie wody, podgrzej w mikrofali i delikatnie wlej do ubitej śmietany, cały czas miksując. 2-3 łyżki śmietany odłóż do dekoracji boków tortu. Ostudzony biszkopt podziel na dwie części. Zetnij z góry kopułkę- resztki ciasta posłużą za dekorację tortu. Ułóż następująco, powtarzając warstwy: biszkopt, 1/2 dżemu, 1/2 masy śmietanowej. Boki tortu ozdób śmietaną, następnie całość posyp okruchami i płatkami migdałów.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na I roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Od 6 lat gram w amatorskim teatrze. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *