5 przepisów na fit słodkości

Jesteś miłośnikiem słodkości, ale chcesz dbać o linię? Przygotowaliśmy dla ciebie 5 przepisów, które będą zdrowszymi alternatywami dla tradycyjnych słodkości. Cieszmy się smakołykami bez wyrzutów sumienia!

Jednoporcjowe Kinder Bueno

fot. Karolina Czynsz
fot. Karolina Czynsz


Do garnka wsypujemy 25 g kaszy manny, 20 g budyniu bez cukru oraz słodzik. Wszystko zalewamy wodą (280 ml) i gotujemy, dokładnie mieszając. Po ugotowaniu dodajemy 13 g masła orzechowego (można użyć tego w proszku – ma mniej kalorii), 12 g odżywki białkowej (najlepiej o smaku masła orzechowego) oraz 125 g skyru naturalnego lub waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy. 5 g żelatyny zalewamy 30 ml wrzącej wody. Całość mieszamy i odstawiamy. Białko z jednego jaja ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do naszej kaszki dodajemy przestudzoną żelatynę; następnie delikatnie dodajemy białko jaja i wszystko razem mieszamy.


Pięcioskładnikowe ciasto dyniowe

fot. Karolina Czynsz
fot. Karolina Czynsz


W misce łączymy 150 g puree z dyni, 3 żółtka, 22 g mąki pszennej, 100 g mąki kukurydzianej i 60 g skyru naturalnego. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą. Wszystko przelewamy do formy o średnicy 18-19 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. W tym czasie warto sprawdzać ciasto, bo łatwo je spalić.


Jednoporcjowy murzynek

fot. eat.vegan.with.marta
fot. eat.vegan.with.marta


80 g napoju sojowego mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego i odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy wszystkie suche składniki: 60 g mąki owsianej, 40 g erytrolu, 10 g kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki soli. Dodajemy płynną mieszankę, olej. Całość mieszamy do powstania gładkiej masy. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Brownie z awokado

fot. mojewypieki.com
fot. mojewypieki.com


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jedno dojrzałe awokado myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Dokładnie rozgniatamy widelcem na bezgrudkową pastę. Do miski dodajemy 2 duże jajka, 1/2 szklanki cukru do wypieków oraz 1/2 szklanki brązowego cukru muscovado. Wszystko miksujemy do połączenia ze sobą składników– nie zależy nam jednak na uzyskaniu tak sztywnej masy, jak w przypadku biszkoptu. Do mieszanki jajecznej dodajemy rozgniecione awokado, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Całość mieszamy. Następnie bezpośrednio do naczynia przesiewamy pół szklanki kakao z 1/2 szklanki mąki pszennej i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formę o wymiarach 17 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i na wierzch sypiemy garść chocolate chips. Pieczemy w temperaturze 175°C przez około 20 minut. Brownie z awokado powinno lekko wyrosnąć. Pamiętajmy, aby nie piec za długo, by nie wysuszyć brownie.


Fit pralinki kokosowe // Fit kokosanki

fot. mojewypieki.com
fot. mojewypieki.com


Do naczynia wsypujemy 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych) i kruszymy je w dłoniach, jednak nie za drobno, aby nie powstał „piasek”. Dodajemy 8 łyżek wiórków kokosowych, 2-3 łyżki syropu klonowego i 80 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego. Wszystko mieszamy dłońmi. Formujemy pralinki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerzyk. Schładzamy.

Patrycja Adamczyk

Studiuję na III roku Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na KUL. Uwielbiam podróżować, gotować i śpiewać. Interesuje się także teatrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.